2009-10-10

Lettisk vapenkniv del II

Fick ett par timmar över i verkstaden ikväll och fortsatte jobbet med den lettiska vapenkniven. Mellan heltidsstudier och jobb på kvällarna för att bekosta nämnda studier (CSN tröttnade på att ge mig pengar) så blir det allt för lite tid till hantverket. Det känns tråkigt eftersom tiden i verkstaden verkligen fungerar som en slags kontemplation, ett sätt att blåsa rent huvudet och få lite perspektiv på tillvaron.

Projektet jag jobba på nu är intressant på flera sätt men det som kanske utmärker sig mest är de förtennade beslagen. Något man kanske inte tänker på, och som ställer till en hel del bekymmer, är att det inte går att efterbearbeta plåtarbetet. Jag gör förtenningen innan punsningen och dekoreringen och när sedan beslagen sitter på kniven går det inte att putsa eller snygga till ytan. Lagret med tenn är så tunt att det försvinner så alla märken och spår av en ostadig hand sitter där. Både utmanande och frustrerande att inte ha något spelrum alls.

Jag började med de övre beslagen idag, holken och den liggande plåten. Dessvärre blev plåtarna inte speciellt bra och formen fel när jag gick tillbaks till referensmaterialet.


För att slippa att samma sak hände igen så förstorade jag en detaljbild av orginalet och använde den som en mall till version II.


Sedan var det bara att märka upp på den förtennade plåten var dekoren skulle vara och sätta igång att bearbeta ytan med hammare och puns. Formen på beslaget slogs sedan ut med en mejsel, slipades och polerades. Efter ett par timmar så började formen så sakteliga bli rätt och en provpassning visade att det såg okej ut.Eftersom nitningen behöver gå genom fyra lager plåt och två lager läder så passade ingen av de vanliga nitarna. Efter att ha borrat och passat in alla hål så tillverkade jag nya, längre nitar av järntråd som sedan fäste samman holken och toppbeslaget i läderskidan. Det tog ett par gånger att få till det men nu börjar i alla fall skidan ta form ordentligt och jag hoppas att resten av upphängningen och slutfinishen och striglingen av kniven går lättare!Får be om ursäkt för de dåliga mobilbilderna, systemkameran får inte följa med ut i verkstaden. Uppföljning kommer!

No comments:

Post a Comment