2009-11-18

Lettisk vapenkniv del III

Ibland får man projekt som är roligare, mer utmanande eller som griper tag i en mer än andra. Den lettiska vapenkniven med beslagen skida som jag har jobbat på är ett sånt exempel. Kniven och skidan är ett beställningsjobb åt Björn, en återkommande kund som jag har gjort en hel del andra jobb åt. Att det är ett jobb som fick ta tid är självklart fantastiskt roligt men det som jag uppskattar ännu mer är dialogen under arbetets gång. Ända från första skissen har form och funktion diskuterats och idéer bollats mellan mig och Björn. Det innebär att arbetsprocessen blir betydligt mer transparent och organisk, spännande både för mig som hantverkare men jag hoppas även att kunden upplever det som ett givande samarbete istället för att lämna ifrån sig tyglarna.

Nu, efter snart ett år har jag lagt de sista handlagen på kniven och skickat iväg den till sin nya ägare. Det känns nästan lite tomt i verkstaden.

Det vassa bladet har T.C. smitt, trekantsprofil och snudd på spegelblankt. All beslag är handgjorda av mässingsplåt och sedan förtennade. Skidan är sydd av våtformad nötläder och infärgad i mörk chokladbrunt. Handpunsad ornamentik på doppsko och toppbeslag med stålnitar.

Upphängningen till skidan är spiralklädd och kniven är skaftat med svartek och älghorn med mässingsbolster.

Knivens längd: 530 mm
Bladets längd: 370 mm

2 comments:

  1. Resultatet blev grymt bra...snyggt jobbat!!

    ReplyDelete
  2. Anonymous16:44

    Hej Edvin! Jag har ikväll glott på allt du har lagt upp på den här sidan. Det är jättekul att se, och jag tycker att många saker är imponerande. Den här knivslidan tycker jag nog är häftigast av dom alla! Bra gjort!

    /Burr

    ReplyDelete