2011-04-27

Knivblad från Aage Frederiksen

Eftersom jag arbetar med många olika knivblad och material, vassa och bluntade, så tillbringar jag ofta lång tid på varje projekt med att leta efter och vänta på knivblad. Speciellt vassa, trekantsslipade bruksblad har varit både svårt och krångligt att få tag på så efter en hel del research beställde jag ett antal provblad från olika smeder. Förhoppningsvis så kommer det innebära kortare leveranstider, bättre och mer homogen kvalité på mina knivar samt vackrare slutresultat.

Idag fick jag det första provbladet från Aage Frederiksen, en erkänt duktig dansk knivsmed. Aage har smidit knivblad i över 20 år och har bland annat tillverkat verktygskopior till Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Hans knivblad har varit rekommenderade från både hantverkare och brukare så det var roligt att få hem bladet i postlådan. Jag kan tillägga att kontakten med Aage var utomordentlig och leveranstid från beställning till leverans knappt 25 dagar.

Bladet är 101 mm långt, 24 mm brett och 8.5 mm i ryggen. Tången är 93 mm lång.  Bladen är smidda i K990 med 1,05% C.

Knivbladet är väldigt symmetriskt format med skarpa och tydliga linjer. Den ena sidan är svagt mer konvex än den andra men det är svårt att se utan att lägga bladet mot en kant. Skärpan är fenomenal och stabiliteten i bladet tillsammans med den breda slipfasen gör att det känns otroligt solid. Jag skulle utan tvekan lita på att bladet håller för att både sköra och bryta med i nödfall.

Här är några bilder. Bladet är för tillfället utan projekt så är du intresserad av en kniv med detta blad så är du välkommen att kontakta mig.

4 comments:

 1. Anonymous22:44

  Jag är intresserad av att göra ett projekt av detta blad . Det var ett tag sedan vi hade något gemensamt , och knivar kan man aldrig få för många av , eller hur ?
  Mjödbjörn

  ReplyDelete
 2. Anonymous00:27

  www.juliolozano.com
  Some excepcional knives made with Aage blades

  ReplyDelete
 3. sælger du knivsblade lavet af Aage Frederiksen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Nej, jag säljer inga lösa blad dessvärre.

   Delete