2010-08-26

Ny väska

Har pratat med Burr från Historiska Fynd på några marknader nu i sommar och vi bestämde oss för att samarbeta med en bältesväska med inspiration från Röstaväskan från Jämtland. Bilder på orginalet finns här och beslagen på väskan är självklart från Burr själv.


Eftersom väskan skiljer sig lite från de väskor som jag brukar göra så började vi med att göra mock-ups i papper med olika mått och olika kantradier för att se vad som såg och kändes bäst ut. Papper är snabbt och enkelt att jobba med och underlättar verkligen innan man fortsätter med läderarbetet.


Efter vi  bestämde oss för storlek och utformning tillverkade jag en mall i faner för att underlätta utskärning och uppmärkning på lädret. En mall tar lite extra tid men i min erfarenhet så får man nästan alltid igen det arbetet senare när man ska märka upp och skära ut delarna.


För att få stadga och styvhet i väskan har jag använt 3 mm vegetabilgarvat nötläder till de flesta delarna. På insidan av väskan mot baksidan sitter det en avdelare som bildar en liten ficka för pengar eller papper. Facket är i tunnare skinn, 1 mm tjockt getskinn.


Efter tillskärningen så är alla delar redo för montering. Väskans delar sys ihop med vaxad lintråd och skomakarsöm. Eftersom väskan ska monteras i ett bälte så har jag monterat remdelaren redan nu.


 En snabb provning av lockbeslagen så att alla bronsdetaljer ser ut att sitta där de ska.


När väskan är färdigsydd får den ligga i vatten under natten för att hela väskan ska bli helt genomblöt. Detta för att underlätta våtformningen.


Dagen efter så tas väskan upp ur vattnet och stoppas full med tidningspapper. Detta har i uppgift att pressa ut alla sömmar och forma väskan så att den får en fin form och volym.
Nu ska väskan få torka helt och få sin slutgiltiga form. Efter det så ska alla kanter fasas och vaxas, lädret smörjas in ordentligt och sedan ska självklart att vackra beslag monteras.

Uppdatering följer!

No comments:

Post a Comment