2008-04-11

Lamellbälte - fortsättning

Sådär! Nu blir det lite uppdatering på Mjödbjörns nya lamellbälte! Jag vet inte riktigt hur stora bilder jag kan lägga in eftersom det blir rätt många så jag håller mig till 320x240. Första steget är att tillverka de dubbla remdelare som den lamellbeslagna remmen fästs mot.

Steg 1. Först börjar jag med att klippa till en bit mässing som är 25mm bred och ungefär 300mm lång. Till det här projektet använder jag mig av 1,5mm tjock plåt för att få lite extra tyngd och för att undvika några problem med linjeornamentiken.

Steg 2. Remsan klipps i 120mm långa bitar, varje remdelare är tillverkad av två 120mm långa bitar som ska vikas över ldret samt en ring tillverkad i 4mm rundstång.

Steg 3. Här har jag markerat vad linjerna ska punsas samt det som ska tas bort för att ringen ska få plats.

Steg 4. Man behöver ju två halvor till varje remdelare... här lönar det sig att vara nogrann med mätningen så att bägge sidorna blir lika.

Steg 5. Nu tar jag bort de delar i mitten av plåten som jag märkte upp. Jag tycker att det bästa sättet är att hugga ur dom ur plåten. Jag använder mig av en liten huggmejsel och slår mot en bit järnvägsräls som jag inte behöver vara försiktig med.

Steg 6. Efter att ha huggt runt markeringen så bryter jag av det som ska bort med en slät flacktång.

Steg 7. Nu är bägge sidorna av remdelaren uthuggna. Nu tar jag filar och sandpapper till hjälp för att runda av alla kanter och ta bort alla grader.

Steg 8. Dags att hitta en bra puns och slipa till den så att den ger rätt spårtjocklek. Bandslip är bra att ha.

Steg 9. Dags att slå alla linjer som jag märkte ut i början. Jag slår mot järnvägsrälsen och ser till att alla linjer blir helt raka.

Steg 10. Efter att linjerna är slagna ser jag till att skrapa ut och jämna till dom med en liten nålfil.

Steg 11. Bägge beslagen färdiga och släta.

Steg 12. Nu är det dags att böja beslagen till sin rätta form. Jag använder ett kasserat 9mm borrstål som mothåll och formar sedan beslagen över denna.

Steg 13. Så här ser beslagen ut efter första bockningen.

Steg 14. Efter andra bockningen och lite finputsning så har nu bägge delarna en ögla och smalnar av där skärpet ska fästas.

Steg 15. Första remdelaren klar... provar med en ring för att se om det ser okej ut.

Steg 16. Kanske viktigaste steget, vätskekontroll och lyssnar lite på Christer i P3.

Steg 17. Passar på att fixa bolster och fixera ett skaft i svartek på en kniv medan jag klurar på hur jag ska gå till väga med ringarna.

Steg 18. Dags att löda ihop ringarna. Ringarna är tillverkade av 4mm mässingsstång och kallbockade kring ett stålrör i lämplig diameter.

Steg 19. Remdelarna och ringarna sitter nu fast i varandra, lödningen putsas upp och snyggas till.
Steg 20. Två remdelare klara! Nu väntas högglaspolering och sedan montering. Men innan jag kan göra det så ska resten av beslagen tillverkas; en infästning till de nedhängande remmarna, två ändbeslag till dessa. Remändesbeslag samt sölja och självklart alla lameller till bältet.

No comments:

Post a Comment