2008-04-12

Lamellbälte - fortsättning II

Idag skar jag till remmen som lamellerna ska nitas mot. I Lena Thunmark-Nyléns artikel i "Gutar och vikingar" beskriver hon hur remmen som beslagen fästs mot är vikt så att långsidorna möts i mitten och lamellerna nitas sedan över för att få en livrem utan skurna kanter.

För att tillverka detta så skar jag ut en 60 mm remsa ur ett chokladbrunt smidigt läder och la denna i blöt, remmen veks sedan och pressades över natten i en snabbgjord jigg med kraftiga limklämmor.


Resultatet blev såhär;


Efter att själva remmen var klar klippte jag till plåten som skulle bli lamellerna, finputsade och måttade in dem på lädret. Eftersom Björn ville ha mässingsnitar så är kopparnitarna på bilden provisoriska tills Slöjddetaljer har lyckats få tummen ur och skicka iväg min beställning.


Eftersom varje beslag är klippt från samma remsa och uppmärkt innebär det att skärytan till vänster och höger blir helt rak mot varandra. När bältet ligger platt kommer det alltså lamellerna möta varandra helt, precis som på orginalen. Varje serie med tio beslag märks upp 0-9 och så nitas de i ordning efter klippning. Lite pilligt men klart värt besväret! Remmen med lameller uppe i bild är en prototyp på ett annat sätt att mäta upp avståndet mellan beslagen, det blev dock inte riktigt lika snyggt så det gick bort.


Uppföljning kommer!

No comments:

Post a Comment