2010-08-31

Väskprojektet fortsätter!

Sådär! Nu har Burrs väska legat och torkat och fått rätt form. Idag smorde jag in den ordentligt och falsade samt polerade kanterna. Sedan var det bara att sätta fart med alla beslag på locket. Eftersom de gjutna ströningarna har integrerade stift så kunde jag inte mäta upp hål för samtliga beslag och sedan monterade allt utan fick ta det ett och ett. Först så passade jag in beslaget på ett ungefär, finjusterade efter kanten och tryckte till så att stiftet gjorde avtryck i locket. Sedan var det bara att syla upp hål, trycka dit beslaget och bocka stiften mot baksidan.

Efter en timme så var alla beslag på plats och jag måste säga att det ser riktigt tjusigt ut! Nu så ska jag bara tillverka och montera en låsbygel och sedan börjar projektet komma i hamn!

2010-08-26

Ny väska

Har pratat med Burr från Historiska Fynd på några marknader nu i sommar och vi bestämde oss för att samarbeta med en bältesväska med inspiration från Röstaväskan från Jämtland. Bilder på orginalet finns här och beslagen på väskan är självklart från Burr själv.


Eftersom väskan skiljer sig lite från de väskor som jag brukar göra så började vi med att göra mock-ups i papper med olika mått och olika kantradier för att se vad som såg och kändes bäst ut. Papper är snabbt och enkelt att jobba med och underlättar verkligen innan man fortsätter med läderarbetet.


Efter vi  bestämde oss för storlek och utformning tillverkade jag en mall i faner för att underlätta utskärning och uppmärkning på lädret. En mall tar lite extra tid men i min erfarenhet så får man nästan alltid igen det arbetet senare när man ska märka upp och skära ut delarna.


För att få stadga och styvhet i väskan har jag använt 3 mm vegetabilgarvat nötläder till de flesta delarna. På insidan av väskan mot baksidan sitter det en avdelare som bildar en liten ficka för pengar eller papper. Facket är i tunnare skinn, 1 mm tjockt getskinn.


Efter tillskärningen så är alla delar redo för montering. Väskans delar sys ihop med vaxad lintråd och skomakarsöm. Eftersom väskan ska monteras i ett bälte så har jag monterat remdelaren redan nu.


 En snabb provning av lockbeslagen så att alla bronsdetaljer ser ut att sitta där de ska.


När väskan är färdigsydd får den ligga i vatten under natten för att hela väskan ska bli helt genomblöt. Detta för att underlätta våtformningen.


Dagen efter så tas väskan upp ur vattnet och stoppas full med tidningspapper. Detta har i uppgift att pressa ut alla sömmar och forma väskan så att den får en fin form och volym.
Nu ska väskan få torka helt och få sin slutgiltiga form. Efter det så ska alla kanter fasas och vaxas, lädret smörjas in ordentligt och sedan ska självklart att vackra beslag monteras.

Uppdatering följer!

2010-08-23

Knivar till salu/knifes for sale

Uppdatering,  kniven med ask & älghorn är såld!
Update, the knife with ash and horn is sold!


Uppdatering,  kniven med svartek är såld!
Update, the knife with bok oak handle is sold!
 

Har två knivar med beslagna skidor kvar från sommarens marknader!


Photobucket

Den första kniven är skaftad med svartek och har välvt ändbolster i mässing. Dragögla och mellanlägg i läder. Bladet är ett 95 mm kolstålsblad från Polar, handslipat.

Skida i infärgat rött läder, våtformad kring kniven och med handgjorda beslag i mässing. Mässingsnit och sölja för upphängning i bältet eller så kan man fästa en redskapskedja i ringen mot en remdelare.

Pris: 1900:-


Den andra kniven har skaft i älghorn och ask med mellanlägg i läder och bolster i mässing. Dragring och cylindrisk skaftprofil. Bladet är ett 112 mm Frost-blad i kolstål, omslipat och järnkloridetsat. Bladet är handbrynt till mycket hög skärpa och går utmärkt att raka sig med.

Skidan är naturfärgat våtformat läder. Beslag i högglanspolerad mässing med mässingnitar. Trekantspunsningar och trappstegsuttag med pålödd förtennad kopparplåt under mässingsplåten. Refflade kantbeslag och sölja för upphängning.

Pris: 1900:-


Vid intresse, skicka ett mail till edvin.sjoberg@gmail.com eller skriv en kommentar!

For our English speaking quests, the price for the knifes is 1900 Swedish kronor, that would be approximately $250 or £165. The first knife have bog oak handle and the second ash & elk-horn. If you are interested, please send me a message on edvin.sjoberg@gmail.com.

2010-08-20

Sommar!

Nu är det redan slutet av Augusti och sommarens alla medeltids- och vikingamarknader har kommit och gått! Det har varit en intensiv sommar, både på grund av alla spännande beställningsjobb men det har även kommit en hundvalp (dvärgschnauzer) i huset och renoveringen av vårt gamla brygghus hemma på gården är i full gång.

Nu väntar nya tider, luften är kallare och klarare och snart är hösten här men ännu är det varmt på kvällarna och man kan plocka salmbär i dikeskanterna på långpromenaderna.

Lite bilder på sommarens marknader och projekt.