2010-03-31

Mer knivar...

Knivtillverkningen fortsätter och igår färdigställde jag andra kniven i det tredelade setet.




Jag la även sista handen på en annan kniv innan slidtillverkningen. Skaft i ask och bolster i mässing. Bladet är en fin liten trekantsslipad historia som T.C. har smidit.






Förutom dessa beställningsknivar så har jag jobbat lite med två knivar som jag tänkte ha med mig i sommar om man åker på någon marknad. Det är två Polar Whittler (82mm) som har fått vara med och leka. Skaften är i körsbärsträ med inlägg av älghorn och läder. Knivarna ska fortfarande ytbehandlas och få dragringar men jag är väldigt nöjd än så länge! Nu ska jag bara leta efter inspiration i "Die Wikingerzeit Gotlands" och se om jag kan göra några vackra beslagna skidor till tvillingparet.


2010-03-29

Nya knivar

Knivmakandet i verkstaden fortsätter och i takt med att snön smälter kring knuten så börjar så sakteligen de nya verken växa fram. Först färdig blev den lilla i TC:s tripp-trapp-trull-kit. Skaftet i Alm, skidan sydd av infärgat nötläder med beslag i mässing. För att göra det lite roligare så tänkte jag ha trappstegsuttag på alla tre knivskidor och som ni ser på bilderna ligger det en pålödd kopparplåt under uttagen som färg- och stilmässigt matchar kopparnitarna och punsornamentiken.










2010-03-18

Knivar

För tillfället är verkstaden full av ämnen till knivar. Det verkar som att alla som behöver en ny kniv inför säsongen bestämde sig för att beställa på samma gång och för tillfället har jag fem mindre knivar och  fyra vapenknivar på listan, alla med beslagna skidor.

Det är ett perfekt tillfälle att lära sig arbeta lite mer effektivt och prova lite nya idéer så jag känner mig väldigt motiverad!






Först ut är ett kit på tre knivar. En kort, en lång och en vapenkniv som ska gå till T.C. Knivarna är inte vassa utan ska användas i pedagogiskt syfte på Birka under sommaren.

Förutom knivar så håller jag på att slutföra ett par väskor med inspiration från vikingatiden. Försökte mig på att vändsy en av väskorna men det visade sig att lädrets tjocklek och den smala öppningen var allt för snäv för att lyckas med det konststycket. :)